BAHAN-BAHAN
- ½ Ekor Ayam
- Garam
- Kunyit
- 1 Mangkuk Minyak
- 2 Sudu Besar Cili Kisar
- 3 Sudu Besar Sos Tomato
- 2 Sudu Besar Sos Tiram
- Kicap Manis
- Cili Merah
- Sedikit Air
- 2 Sudu Besar Air Asam Jawa
- Bawang Besar, Hiris bulat
- Bahan tumbuk halus
- 2 ulas bawang putih
- 4 biji bwang merah
- 2 inci halia
CARA PENYEDIAAN
- Gaul ayam bersama garam dan kunyit
- Panaskan minyak dan goreng ayamh separuh masak. Angkat dan ketepikan
- Kurangkan sedikit minyak gorengan ayam tadi. Cukup sekadar untuk tumisan. Masukkan bahan tumbuk.
- Kacau sehingga kekuningan. Masukkan cili kisar, sos tiram, sos tomato dan ayam tadi. Kacau seketika.
- Masukkan Kicap Lemak Manis Cap Kipas Udang, agak-agak sehingga cukup kuahnya. Kemudian masukkan cili merah dan sedikit air.
- Tutup dan biarkan ayam masak, masukkan tomato dan bawang besar. Kacau sekejap sahaja anggaran bawang sedikit layu dan padamkan api.
- Angkat dan hidang bersama taburan cili dan daun bawang.