Tofu Pes Cap Kipas Udang

Bahan-bahan

  • Tofu Jepun atau tofu telur- dipotong 6 bahagian
  • 100g isi ikan merah – dibahagi kepada 6 bahagian
  • Sedikit lada benggala merah - didadu kecil
  • Sedikit lada benggala hijau - didadu kecil

 

Bahan- bahan untuk sos

  • 4 sudu besar Kicap Lemak Cap Kipas Udang
  • ½ sudu Kicap Masin Cap Kipas Udang
  • 1 cawan  air
  • 1 sudu madu
  • 1 sudu besar stok rebusan ayam
  • ½  sudu minyak bijan
  • ½ sudu sos Tiram

 

Cara- cara penyediaanya

1.   Buatkan lubang pada bahagian tengah tofu.

2.  Sumbatkan pes ikan ke dalam tofu dan taburkan lada benggala yang telah didadu tadi pada bahagian atas. Kemudian stim selama 3 minit

3.  Masukkan kesemua bahan-bahan sos dia atas termasuk Kicap Lemak Cap Kipas udang ke dalam mangkuk. Sebatikan kesemua bahan tadi

4.  Buangkan air stim yang berlebihan pada tofu yang telah distim dan tuangkan campuran sos ke  atas tofu . Hidangkan

User Rating: 
5
Average: 5 (1 vote)