Jump to Navigation
Utama
Zara Foodstuff
Cap Kipas Udang
Kualiti
Resipi
Galeri
Hubungi Kami
Kerjaya
"TERBARU!! SET DOORGIFT"
SET EMAS
SET MERAH
SET PUTIH
Kek Lapis Cap Kipas Udang
BAHAN-BAHAN
300 gram tepung gandum
300 gram mentega
200 gram gula pasir
15 gram OVALETTE
120 gram tepung Hong Kong
200 gram
Sri Kaya Cap Kipas Udang
8 biji telur ayam
Pewrna kuning dan hijau
4 sudu besar
Sri Kaya Cap Kipas Udang
CARA PENYEDIAAN
Pukul mentega dan masukkan 200gram
Sri Kaya Cap Kipas Udang
sehingga kembang dan berkrim.
Masukkan gula bersama-sama OVALETTE dan diadun selama 10 minit. Selang-selikan dengan memasukkan telur ayam.
Kemudian masukkan tepung gandum dan tepung Hong Kong bersama adunan mentega , gula dan digaul sehingga sebati.
Adunan dibahagikan kepada dua bahagian. Bahagian pertama dmasukkan warna kuning dan bahagian kedua dimasukkan warna hijau.
Dua senduk adunan hijau diratakan diatas Loyang dan dibakar menggunakan oven selama 8 minit dengan suhu 150’C.
Apabila lapisan pertama masak, sapukan
Sri Kaya Cap Kipas Udang
di atas lapisan pertama.
Kemudian, dua senduk adunan hijau diratakan di atas lapisan pertama yang telah disapu dengan
Sri Kaya Cap Kipas Udang
.
Bilangan lapisan adalah mengikut citarasa pengguna.
Lapisan terakhir akan dibakar pada suhu 130’C sehingga 20 minit atau sehingga warna lapisan terakhir bertukar keperangan.
Lapisan kek boleh juga menggunakan agar-agar atau ape saje bahan yang dirasakan molek
User Rating:
5
Average:
5
(
1
vote)
Your browser does not support the audio element.