Kebab ayam @ daging Cap Kipas Udang

Bahan-bahan

  • ½ cawan Kicap Manis Cap Kipas Udang
  • 1 sudu minyak bijan
  • 2 sudu madu
  • 2 sudu paprika
  • ½ inci halia- dihiris nipis
  • 2 ulas bawang putih- dicincang
  • 4 keping dada ayam atau 350g daging- dipotong dadu
  • 2 biji lada benggala (merah dan kuning)
  • 1 biji bawang besar -  dipotong wedges

Bahan – bahan untuk sos

  • 4 sudu sos  Cili CAP KIPAS UDANG
  • 3  sudu Sos Tomato CAP KIPAS UDANG
  • Sedikit perahan jus lemon
  • 1 sudu biji bijan

Cara-cara Penyediaan

  1. Ambil mangkuk,satukan semua bahan A dan kacau sehingga sebati
  2. Masukkan daging ayam tadi dan perapkan selama 2-3 jam
  3. Setelah proses perapan berakhir, ambil lidi satay dan cucuk ayam/daging tadi diselang-selikan dengan lada benggala dan bawang .
  4. Sediakan tempat pemanggang dan panggang kebab tadi sehingga masak

Cara penyediaan sos

  1. satukan semua bahan sos tadi dan kacau sehingga   semuanya mesra.
User Rating: 
5
Average: 5 (1 vote)