Ayam masam manis Cap Kipas Udang

            Bahan-bahan

  • ½ Kg ayam – dipotong kecil dan digoreng separuh masak
  • 20 biji cili kering- dikisar
  • 1 biji bawang besar – dikisar
  • 2 ulas bawang putih – dikisar
  • 1 inci halia – dikisar
  • 10 biji lada hitam
  • 3 sudu besar Sos cili CAP KIPAS UDANG
  • 2 sudu besar Sos tomato CAP KIPAS UDANG
  • Garam secukup rasa dan sedikit gula
  • Sedikit daun bawang dan daun sup

Bahan- bahan tumis

  • 1 batang serai- dihiris
  • 2 ulas bawang merah – dihiris
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 3 biji bunga cengkih
  • 2 biji buah pelage
  • 1 batang kulit kayu manis

Cara-caranya

  1. Panaskan minyak, tumis semua bahan tumis hingga naik bau wangi
  2. Masukkan bahan kisar, kacau sebati
  3. Masukkan Sos cili CAP KIPAS UDANG dan sos tomato CAP KIPAS UDANG,  garam secukup rasa dan sedikit gula
  4. Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak. Masak sehingga kuah menjadi pekat.
  5. Masukkan daun bawang dan daun sup, kacau sehingga sebati. Matikan api
  6. Sedia untuk dihidang

           

 

User Rating: 
5
Average: 5 (1 vote)